Kända stålkonstruktioner runt om i världen

02 augusti 2021 lily_hansen

Stål är ett otroligt tåligt material och det är ett av världens mest cirkulära material. Stål finns verkligen överallt. Det går inte att besöka stan utan att du ser något i stål. Stål är också ett material som kan återvinnas, om och om igen. Så att använda stål för att bygga är något som är bra för miljön dessutom. Stål är något som har använts av människor i runt 2000 år för att bygga. Det går inte att tänka sig hur samhället hade sett ut utan stål. Utan stål finns i allt omkring dig. 

En av de mest kända stålkonstruktionerna i världen är det fantastiska Eiffeltornet i Paris. Det byggdes i slutet av 1800-talet och står fortfarande lika starkt idag. Det är en stålkonstruktion som väger 7300 ton. Stålet som Eiffeltornet byggdes med kom faktiskt från Sverige. På tal om Sverige, älskade Globen (numera Avicii arena) är också en stålkonstruktion. Själva taket är gjort av stål. En annan känd stålbyggnad som tyvärr inte längre står kvar är gamla World Trade Center. 

 

 

Fördelar med stål 

Stålkonstruktioner är något som har varit populärt länge, och det finns många anledningar till detta. Det är idag världens mest använda metalliska konstruktionsmaterial, eftersom det har ett bra pris och en hög prestanda. Annat material är inte lika hållbart och håller inte lika länge. Därför väljer många stål. Stål är också bra för miljön då det inte avger några hälsoskadliga eller irriterande ämnen. 

Stål är ett ämne som också har en otroligt lång livslängd. Plus att stål kan hantera de svenska väderförhållandena. Det kan också hantera hög värme och högt tryck. Byggnader som har en stålstomme är också väldigt säkra och har dessutom en bra ljudisolering. Stål behöver inte heller ha samma underhållning som mycket annat material kräver. Det finns en anledning till att stål har använts i över 2000 år.

Fler nyheter

08 januari 2024

Vad är handel