Så får du snabbare bokföring

18 april 2022 jonas_olsson

editorial

Som egenföretagare finns det tillfällen då man kan fundera över om det var rätt val att starta eget. Tillfällena då du ska lägga in din bokföring är den typen av tillfällen. Det är fakturor som ska dokumenteras, inköp som registreras, moms som ska redovisas och skatt som ska betalas. Det är väldigt många siffror att hålla reda på, och om det blir fel kan konsekvenserna bli väldigt allvarliga. Det är därför inte så konstigt att det tar väldigt lång tid. Det måste göra det.

Eller måste det? Det ska naturligtvis inte slarvas i bokföringen, men måste det innebära ett motsatsförhållande till att bokföringen ska kunna gå snabbt? Självklart inte. Det finns många metoder att använda sig av för att få snabbare bokföring. Ibland kanske det till och med handlar om att välja bort metoder du redan använder för att kunna effektivisera all viktig dokumentation. 

 

snabbare bokföring

Skippa boken

Till att börja med kanske du skippa de analoga metoderna. Det vill säga papper och penna. Visst, det kan kännas tryggt att skriva upp alla uppgifter som ska in i bokföringen i en fysisk bok. Det känns som att man har kontroll. Men det går knappast särskilt fort. Allting som du gör för hand kommer att gå långsammare, så är det bara. Vill du snabba upp din bokföring, och för närvarande bokför i en fysisk bok, så behöver du digitalisera med en gång.

En annan sak du kan göra för att få en upplevelse av snabbare bokföring är förstås att låta någon annan sköta den. Den kanske inte går snabbare per se, men upplevelsen kommer att kännas så eftersom det inte är du själv som lägger ned tiden. Du får tid över till annat som du hellre vill lägga tid på. Vill du dock sköta din bokföring själv finns det såklart fler metoder om du letar runt på nätet.

Fler nyheter

27 september 2023

Vad är digitalisering

22 september 2023

IT-företag i Uppsala