Bevakningstjänster kan få många att känna trygghet

31 maj 2021 patrick pettersson

Känner man sig otrygg i sitt bostadsområde kan man ta kontakt med sin hyresvärd eller ta upp ärendet i sin förening. Det kan resultera i att man tar ett beslut att anlita ett bevakningsföretag som ser till att området bevakas. Det brukar vara en person som patrullerar ett område eller en byggnad. Men det finns också ett larmsystem kopplat till företaget så att det ger signal om obehörig utan kod tagit sig in på området eller in i huset. 

Det finn många områden där det är lämpligt med en bevakning. Skolor kan behöva bevakning på kvällar och helger för att inte vandalisering ska ske. Det behövs ofta bevakning i samband med stora evenemang. Exempel på sådant kan vara stora idrottsevenemang eller musikfestivaler och musikaliska uppträdanden. Men det kan också vara hem som behöver bevakas. En villa är ofta utrustad med larm för att en väktare ska kunna komma till platsen så fort som möjligt efter ett eventuellt inbrott.   

När larmet går

När larmet går på bevakningscentralen sänder man ut en erfaren och välutbildad person att kolla upp vad som hänt. Ibland är det falskt alarm för att man glömt slå in koden. Då gäller det att snabbt ringa upp larmcentralen innan de skickat ut någon. Det brukar gå till så att någon ringer från huset och kan avblåsa det hela i tid. Det finns många olika slags bevakningstjänster. I ett bevakningsföretag arbetar utbildad personal som väktare. De får dessutom inte ha varit med i straffregister.  

På allmän plats finns det ordningsvakter. Dessa lyder under polisen och har ofta ett samarbete med dem. De måste följa förordning som gäller polis och har även blå uniformer. Skulle de arbeta för ett bevakningsföretag, brukar man kunna se loggan på ärmen av uniformen. För att kunna bli ordningsvakt går man en utbildning på hela 108 timmar.

Fler nyheter

27 september 2023

Vad är digitalisering

22 september 2023

IT-företag i Uppsala