Lasersvetsning går snabbt
En utmärkande sak för lasersvetsning är att den går fort att göra. Laserpulserna är många och snabba, och det gör att det omgivande materialet inte hinner värmas upp som vid vanlig svetsning. Med lasersvetsning kan man arbeta med mycket små detaljer och hög precision.
Lasersvetsning kallas ibland mikrosvetsning, för att det sker med så stor exakthet, så att man även kan svetsa små datorkomponenter, elektronikdelar och mycket annat som var omöjligt förr. Mycket av alla tekniska prylar vi använder till vardags har tillverkats med lasersvetsning.
Svåra material går att svetsa numera
Med lasersvetsning har man fått en metod att sammanfoga svårsvetsade material som exempelvis titan, och man kan även svetsa samman olika sorters metaller i samma produkt. Tekniken började utvecklas på 1980-talet och är nu i full industriell användning, tack vare ett gäng pionjärer som inte gav upp om sin idé.
Mikrosvetsning används till batterier, klockor, flygplansutrustning och en hel mängd nya produkter. De hade inte kunnat tillverkas alls, om man inte hade kommit på denna geniala metod. Bara svetsstället blir varmt, och resten är kallt, och därför kan man svetsa känsliga delar i mycket små prylar.
Nya produkter framöver
Har du någon produkt eller uppfinning som du vill ha hjälp med lasersvetsning för, kan du själv rådfråga experterna. De jobbar som konsulter och har ägnat mycket stor del av sitt liv åt uppfinningen, så de vill utveckla den så mycket det är möjligt och sprida kunskapen. Ditt företag kan också dra fördel av den här tekniken.
Med lasersvetsning har du knappt något efterarbete heller, för det smälta materialet rinner ner i fogen och det blir ganska slätt och fint direkt. Ställen som vore omöjliga att komma åt med traditionella svetsmetoder är nu helt åtkomliga utan att förstöra materialet, även om det är små saker det handlar om. Det är en revolution, varken mer eller mindre.