Sila på avancerat sätt

21 juli 2020 patrick pettersson

En vanlig sil i köket har de flesta använt någon gång. Man vill skilja ut något, exempelvis kokta grönsaker, och hälla ut kokvattnet. Det som lättast kommer igenom silen åker ut först. I en vanlig sil är det stora saker som blir kvar, men i ett laboratorium, när man ska skilja på olika ämnen, kan det faktiskt vara tvärtom. När man silar molekyler, åker de stora ut först, medan de små hamnar i en labyrint som tar längre tid att ta sig igenom. Vi talar om kolonner, som är ett slags silmekanism när man exempelvis hanterar proteiner eller polymerer.

 

Kolonner kan vara ganska små

Normalt är kolonner för laboratoriebruk ungefär 30 cm långa, men det finns kolonner som är 15 cm också. Då hinner man göra fler prov, så man kan säga att ett mindre rör kan vara bättre i detta fall. För det är rör, små rör jämte varandra, som innehåller ett packmaterial med kanaler, som molekylerna ska passera igenom. Ju mindre molekyl, desto längre väg i kanalen, så det sker en sortering efter molekylernas storlek. Kolonner kan placeras i en särskild, termostatreglerad box, så att många prov kan göras samtidigt.

 

 

Utrustning och information för proffs

Vad allt kostar och hur det ser ut när det gäller laboratorieutrustning kan man lätt hitta på en specialiserad hemsida. Där kan man se olika modeller från olika tillverkare, antingen det gäller kolonner, pipetter eller andra tillbehör. Det spar mycket jobb att allt finns lätt åtkomligt och att man enkelt kan jämföra olika fabrikat. Då ser man vad man är ute efter, och väljer det som är mest lämpligt. Men inte nog med det, för man får också en stor mängd yrkesrelaterad information online där allt är uppdaterat. Dessutom har man möjlighet att få tillgång till databaser och utbildningar och mycket annat man kan behöva för jobbet.

Fler nyheter