Säkerhetssystem som håller dig trygg
År 1972 skedde en massrymning vid den högt bevakade anstalten i Kumla. Trots höga murar som skulle försvåra rymningar lyckades 15 stycken fångar ta sig ut. Dock inte genom att ta sig över muren, utan genom att låsa upp sina celler. Hur de lyckades med det är inte klarlagt, men faktum är att säkerhetssystemet fallerade. En stor anledning till detta var att avdelningen inte var bevakad dygnet runt, man hade istället vakter som patrullerade sporadiskt genom anstalten. År 1991 var det dags igen då två fångar lyckades rymma från Kumlaanstaltens säkerhetsavdelning.
Digitaliserade säkerhetssystem
Man tänker då att Säkerhetssystem i kumla borde vara av hög prioritet med tanke på stadens fängelse, de farliga fångar som sitter inlåsta där och med tanke på att det genom historien har skett flera lyckade rymningsförsök därifrån. Och visst är det så. Säkerhetssystem generellt har utvecklats fort i takt med att resten av samhället har moderniserats, utvecklats och inte minst digitaliserats. Idag behöver vi inte förlita oss på fysiska metallnycklar där vi behöver byta lås om nycklarna försvinner. Det finns digitala, elektriska lås och nycklar som kan spärras om de går förlorade. Vi har högteknologiska inbrottslarm, passersystem, porttelefoner och inte minst övervakningskameror för att bevaka anläggningar av både privat och offentlig karaktär.
Intensifierad övervakning
Det finns med andra ord en hel uppsjö av olika system att välja mellan för att minska risken att någon tar sig in eller ut från ett ställe där de är obehöriga. Detta för att hålla oss så säkra som möjligt mot ovälkommet besök. En del personer räds den intensifierade övervakningen, och i deras ögon paranoida och överdrivna metoder för att hålla oss ”säkra”. Men i dagens samhälle kan det vara nödvändigt. Alltför många människor lever i otrygghet, under hot och förföljelse och förtjänar att skyddas till varje pris. Säkerhetssystem likt de som nämnts kan bidra till att de får leva i fred.